Micheline Calmy-Rey svájci külügyminiszter attól tart, hogy országára a hátrányos megkülönböztetés veszélye leselkedik az Európai Unió részéről.
Ne legyen Svájc szavazati jog nélkül de facto tagja az Európai Uniónak – mondta az alpesi ország függetlenségi napján Micheline Calmy-Rey külügyminiszter. "… elfogadhatatlannak tartom, hogy az egész uniós jogot szinte automatikusan a hátsó ajtón keresztül átvesszük, anélkül, hogy beleszólhatnánk, akár csak egyetlen szót is mondhatnánk róla" – mondta a politikus.

Calm-Rey szerint Svájc szabadon dönthet arról, hogy megőrizze a "banktitkot, vagy megtiltsa minaretek építését, a környezetet károsító anyagok magas kibocsátási küszöbét állapítsák meg, vagy a mezőgazdaságot támogassák anyagilag." A döntések azonban, ha mások érdekeit érintik, akkor erőteljes reakciókhoz és ellenintézkedésekhez vezetnek – figyelmeztetett a külügyminiszter.

A berni kormány tagja megállapította azt is, hogy az Európai Unió tagállamai messze Svájc legfontosabb partnerei, ám, minthogy nem tagja az EU-nak, az alpesi országra nagyon is ott leselkedik a hátrányos megkülönböztetés veszélye.
Intelligens, bölcs, gazdag, művelt állam!

Reklámok